Trend

Hvem kom med den bredstripete strikkegenseren først?

Det var i hvertfall ikke vi – det kan vi ikke skryte på oss, og ikke gjør vi det heller. Vi har fått kritikk de siste dagene og blitt beskyldt for å regelrett kopiere andre strikkedesignere. Copycats. Siden vi er transparente og åpne om alt vi gjør, ønsker vi å utdype dette.

Tilfeldighetene i livet (og i lille Norge) ville ha det til at to norske strikkedesignere satt seg ned og designet hver sin genser omtrent på samme tid i fjor – Knitting Inna og Guttenogstrikkemor.

Resultatet ble to gensere med ”verdens enkleste design”, men også ett av de mest vanlige strikkedesign i verden – striper. Visuelt sett kan de se noe like ut – det er tross alt 3 striper på mage / bryst. 🙂  Når det kommer til selve stilen, garnvalg og passform – er de vidt forskjellige.

Maritgensere til venstre, og Sommerfin til høyre.

Guttenogstrikkemor lanserte sin genser i fjor, mens vi lot vår genser ligge, da vi ble oppslukt av lanseringen av Gudrun- og Gretemønster, samt bokutgivelsen vår.

For noen uker siden tok vi frem igjen stripegenseren fra i fjor og lanserte den under navnet Sommerfin. Ganske raskt kom der meldinger og kommentarer om at genseren vår er lik en annen populær genser – Maritgenser, designet av Guttenogstrikkemor. For å være helt ærlig så var ikke det i seg selv så overraskende – en stripete strikkegenser er ikke et unikt design. Det som var mer overraskende var beskyldningene om at vi har kopiert en genser vi nå fikk stifte bekjentskap med for første gang. Mer om det litt lenger ned.

Er de to genserne like? Ja visst, 3 striper på mage / bryst – men både Sommerfin og Maritgenser er også like tusenvis av andre stripete design der ute. Ville vi fått samme beskyldninger om vi kun hadde 2 striper på vår genser? Eller 4 striper?

Stripete strikkegensere er noe av det mest kjære og mest populære strikkemønsteret i verden (hvis man kan kalle det for et ”mønster”), og har vært det i flere 10-år. Der er tusenvis av personer og designere som har strikket denne genseren før oss.

Line Langmo til venstre. Vintagestriper til høyre.

Den som MULIGENS kan kalle seg skaperen av den stripete strikkegenseren er Sonia Rykiel. Rykiel var en fransk motedesigner som slo gjennom på 60-tallet, særlig kjent for sine strikkekolleksjoner. Hun ble kjent som strikkemotens mor («the Queen of Knits») på grunn av sitt bløte, strikkete og ofte stripete tøy. Kilde: Wikipedia.

Selv ikke hun kunne ta patent på en stripet genser. Ikke den gangen – ikke i dag.

Parkenstrikk til venstre. Mer striper til høyre.

Vi har blitt kalt for copycats, at vi driver plagiat, at vi kopierer andre norske designere. Det synes vi er veldig trist. Vi er stolte av det vi driver med, og stolte av det vi har fått til. Vi kom ut med strikkeboken #BYSTRIKK i januar, har lagt på bestselgerlisten siden, og er så langt den mest solgte strikkeboken i Norge i år. Det ville aldri i verden falle oss inn å kopiere noe eller noen som helst. Vi vet hvor hardt arbeid som ligger bak det å designe et plagg.

Vi svarer gjerne på kritiske spørsmål. Men vi forbeholder oss retten til å ha en saklig og vennlig tone i våre egne kommentarfelt. Der var en bruker på Instagram som vi blokkerte, da denne personen begynte å angripe andre av våre følgere som var uenige med hennes synspunkt, og skapte dårlig stemning. Dette aksepterer vi ikke. Det går an å være kritisk, uten å være usmakelig. Uten å være et nettroll.

Dette med plagiat, eller beskyldninger om plagiat i strikkeverdenen er på ingen måte sjeldent kost. I Norge fikk Dorthe passet påskrevet da hun lanserte Skappel-genserenfor noen år siden. Skappel ble beskyldt for å kopiere bl. A Freudian Kicks.

http://www.minmote.no/#!/artikkel/22921920/dorthe-skappel-faar-knallhard-kritikk-for-skappelgenseren

Og der er nok mange som mener de har strikket den såkalte «Skappelgenseren» i flere år før Dorthe Skappel gjorde det

Line Langmo-genseren kom som en komet og ble raskt populær. Da kom Dorthe og beskyldte Line for å herme etter hennes signaturstrikk.

http://www.dagbladet.no/kjendis/dorthe-skappel-mener-blogger-hermer-etter-hennes-signaturstrikk/60309385

I svaret til Dagbladet synes vi at Line Langmo har et viktig poeng:

– Jeg synes det som er så fint med strikking er at man kan inspirere hverandre, og i og med strikking har så lange tradisjoner kan det være vanskelig å finne ut hvor opphavet er fra, og dette er jo en type genser som er strikket i mange år, sa Line Langmo til Dagbladet i fjor.

Les gjerne strikkebloggeren Tusenideer.no sin betraktning om hva som kom først av høna eller egget. Ganske intressant lesning. Og som hun så fint sier det:

Strikk og vær glad – du kan faktisk gjøre det med god samvittighet. Noen hevder det til og med at det demper høyt blodtrykk, senker stress og depresjon. Når man er mye på sosiale medier, og leser mange slags lite hyggelige kommentarer, så hender det likevel ofte at jeg lurer på sannhetsgehalten i disse utsagnene. Men at det virker for noen av oss er jeg ikke i tvil om.

Vi bor i et lite land med sterke strikketradisjoner, og når man lager enkle oppskrifter – ja da kan dette faktisk skje. 3 striper på magen er nok ikke et unikt design. Men vi håper at du liker vår versjon av den stripete strikkegenseren. Eller Guttenogstrikkemor sin versjon.

Uansett hvilken favoritt du ender på – det er på tide å strikke den – sommeren er rett rundt hjørnet og en deilig stripete strikkegenser er et musthave på kjølige sommerkvelder. Enten det er 3, 5 eller 10 striper på den!

Klem fra Ingunn & Stian

Edit: Vi må få presisere at det ikke er Guttenogstrikkemor som har framsatt beskyldningene.

Og her er den – den mye omtalte Sommerfin:

Garnpakke: Sommerfin

Fra: kr552.00

5 kommentarer om “Hvem kom med den bredstripete strikkegenseren først?

  1. Monica sier:

    Jeg er enig i det du skriver.
    Hadde mønsteret vært mer intrikat så kunne jeg forstå det
    Men det er striper og det er det mest strikkede som er så nei jeg synes det bare blir rart.

    Og der igjen en genser er vid og løs,den andre er mer inntil.
    Så jeg ser det ikke som ett plagiat at stripene er noe lik vel striper er striper og de kan havne hvit som helst.

    Begge er like fine på sin måte.
    En vid og en stram (inntil)

    Ønsker deg en fin dag.

    Og alle sammen la oss strikke og være glad og slutte og hakke på hverandre

    Strikk skal være moro.

  2. Jorunn sier:

    Så synd at dere skulle komme opp i dette «tullet» Ingunn og Stian. Genseren er nydelig, og ja, den er stripete som mange andre er. Men, en ser jo stor forskjell på de forskjellige genserne; stripene er på forskjellige steder på genseren, og bredden er og ulik. Og som dere sier, så har stripegensre vært i alle år ??. Fortsett med det gode arbeidet deres, og ikke bry dere om de negative bemerkningene. Det vil vel alltid være litt misunnelse ute og gå. God klem ?

  3. Ingvill Kirkebø sier:

    Kjære Ingunn og Stian! Det er aldri kjekt å bli beskyldt for noko, men så lenge ein veit i ? at ein ikkje har gjort noko gale, så skal ein vere stolt av arbeidet sitt! Stå på vidare og takk for all inspirasjon og glede dokke gir til oss glade strikkarar ?

  4. Margaretha Finseth sier:

    HISTORISKE STRIPER
    Den første stripegenseren kjenner vi fra den franske marinen, og den såkalte Saint James Binic II genseren ble lansert i Normandie i 1889. Men det var Coco Chanel som introduserte stripene til fashionfolket i 1917 – nettopp inspirert av sjømannsgenseren, og dermed ble Breton-gensere en het Riviera-trend. På 50-60-tallet plukket Beatnick’ene og avantgardemiljøet opp Breton-genseren igjen, og siden har striper i alle mulige og umulige bredder og varianter kommet og gått i moten.
    Mange påberoper seg opphavsrett i tide og utide. Det må man selvsagt bare gjøre, men ved en eventuell dom vil INGEN få opphavsrettslig beskyttelse for noe så enkelt som en stripegenser. Der er forutsetningene i åndsverksloven glassklar. Uansett hvordan stripene er fordelt vil man ikke bli tilkjent såkalt «verkshøyde» – dvs at uttrykket er unikt nok til å få beskyttelse.
    Uten at man trenger å dra det så langt, er det liten vits i å furte over en stripegenser. Vi er ALLE inspirert av noe som kom før vår brilliante idé, og som regel veldig lenge før. Følg heller mantraet til tegnelæreren min Ian Damerell: Stjel, men stjel med stil!
    Les mer om Breton-stripene i fashion her: http://wikifashion.com/wiki/Breton_stripes

  5. Ane Mette Waagenes sier:

    Huff, dette er bare trist!
    Dette skulle dere ha sluppet synes jeg ?
    Ønsker dere lykke til og håper der fortsetter å designe flott strikk til oss strikkeglade ?
    God helg og klæm?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *